Historia firmy
Początki działalności firmy sięgają do roku 1982. W tym czasie Pan Stanisław Pawłowski założył pierwszą działalność i realizował transporty krajowe dla przedsiębiorstw państwowych, przewożąc produkty rolno-spożywcze.
W latach 1990- 1995 następuje dalszy rozwój działalności transportowej, poprzez realizację zleceń międzynarodowych na terenie Europy oraz do krajów wschodnich min. do Rosji. W tym samym czasie poszukując niszy w branży, firma rozpoczyna swoje pierwsze doświadczenia z transportem żywności w cysternach realizując zlecenia dla uznanych europejskich operatorów logistycznych.
W 1996 roku Stanisław Pawłowski podejmuje strategiczną decyzję w zakresie specjalizacji firmy w zakresie transportu płynnych produktów spożywczych w cysternach. Firma od początku ma ambitny cel, być gwarantem bezpieczeństwa żywności dla swoich klientów oraz być liderem w transporcie płynnej żywności w Polsce.
W latach 1996 - 2000 firma realizuje strategię właściciela rozbudowując bazę i flotę pojazdów, inwestuje w zakup cystern spożywczych, otwiera myjnie cystern w Poniatowej.
Od roku 2000 Pawtrans przeżywa dynamiczny rozwój; ciągle powiększa flotę cystern, pozyskuje nowych klientów, nowe rynki zbytu, przewozi nowe grupy produktowe takie jak: oleje jadalne, czekolady.
W latach 2003-2005 mając już za sobą kilka lat doświadczeń w branży spożywczej, firma wdraża procedury jakościowe ISO9001 oraz normy bezpieczeństwa żywności HACCP. Od tego czasu staje się zauważalnym graczem na rynku międzynarodowym.
Lata 2006-2010 to dynamiczny rozwój floty cystern spożywczych, sięgający ilości 100 sztuk, to ciężka praca nad ulepszeniami i poprawieniem higieny transportu, to nowy standard wykonania i obsługi cystern. Kolejni klienci zauważają nienaganną jakość, wysoką higienę i bezpieczeństwo, dołączając do portfolio firmy.
Kolejne lata to dynamiczny okres rozwoju technologicznego. Digitalizacja firmy, wdrożenie systemów TMS, ERP, zaawansowanych narzędzi planowania, systemu monitorowania GPS, panelu komunikacyjnego, usprawniły procedury operacyjne oraz poprawiły efektywność działania.
W 2012 roku powstaje nowy oddział firmy na Słowacji w Trnavie, gdzie firma oferuje nowoczesne i profesjonalne usługi mycia cystern oraz przyjazną bazę operacyjną.
Lata 2013-2016 to kolejny okres doskonalenia organizacji poprzez wdrożenie w pełni zintegrowanego monitorowania czasu pracy kierowcy, monitorowania zamówień, rozliczania kosztów online. To czas dalszego rozwoju firmy, który przekłada się na liczbę ponad 180 jednostek transportowych, na możliwość zaoferowania każdego rodzaju przewozu żywności, każdego możliwego wyposażenia, specjalnych warunków przewozu aseptycznego, koszernego itp. W tym czasie firma wdrożyła procedury operacyjne dotyczące transportu produktów paszowych, według standardu GMP+ B4 Transport.
Kolejne dwa lata to dynamiczny rozwój infrastruktury firmy. W 2016 powstaje nowoczesna baza, myjnia, serwis, magazyn w Poniatowej oraz oddział firmy w Pietrzykowicach k. Wrocławia.
W 2017 roku powstaje nowy oddział firmy w Grójcu, oferujący mycie cystern spożywczych, serwis i naprawę naczep.
W latach 2018-2021 firma rozwija swoje działania w zakresie zrównoważonego rozwoju, wprowadzając nowy model biznesowy oparty o normy jakościowo-środowiskowe, wdrażając procedury SQAS w zakresie transportu, produkując zieloną energię, instalując zaawansowane systemy oszczędzające energię oraz minimalizujące produkowanie zbędnych odpadów.
Pawtrans uczestniczy w programie ECOVADIS, SEDEX oraz szeregu lokalnych inicjatywach, poprawiających warunki gospodarowania oraz życie lokalnej społeczności.
W 2021 roku w ramach celów zrównoważonego rozwoju, Pawtrans rozpoczął działalność w zakresie transportu intermodalnego, oferując klientom oszczędny i ekologiczny transport produktów spożywczych w tank-kontenerach. Transport intermodalny pozwala nie tylko na redukcję emisji gazów cieplarnianych ale również optymalizuje koszty transportu dla klienta.